قطعه ای مهم در سیستم احتراق خودرو به نام کاتالیزور | بلاگ

قطعه ای مهم در سیستم احتراق خودرو به نام کاتالیزور

ساخت وبلاگ
قطعه ای مهم در سیستم احتراق خودرو به نام کاتالیزور

 

در این مقاله قصد داریم در مورد "کاتالیزور" (Catalytic Converter) صحبت کنیم، بخشی که در تنظیم میزان آلایندهای خروجی خودرو تاثیر بسزایی دارد، در واقع وظیفه اصلی این بخش این است که میزان مواد سمی و زیان آور دودهای خروجی از خودرو را به میزان زیادی کاهش دهد و اجازه ندهد که این موارد مضر وارد هوا شوند، از جمله موادی که از اگزوز خودرو خارج می شوند شامل مونوکسید کربن و هیدروکربن ها می باشد که موادی زیان آور هستند اما نکته همینجاست که کاتالیزور این مواد سمی را با فعل و انفعالاتی به مواد کم خطری مانند نیتروژن و دی اکسید کربن تبدیل می کند و نحوه کار آن هم به این گونه است که وقتی موتور روشن می شود، گازهای خروجی مبدل را گرم می کنند و دمای کاتالیزور هم بالا می رود و در نتیجه مواد مضر می سوزند و درصد آنها در گازهای خروجی به حداقل خود می رسد. با توجه به موارد گفته در بالا می توان فهمید که عمر کاتالیزورها هم به دلیل تماس زیاد آنها با آلودگی ها نسبتا کم است و شما باید مرتب آن را چک و بررسی کنید تا بتوانید عمر مفید آن را افزایش دهید، معمولا شرکت های تولید کننده کاتالیزورها هم طول عمر آنها را برروی خود کاتالیزور می زنند و حدودا هم بین 100 هزار تا 150 هزار کیلومتر دوام می آورند، در ادامه در مورد دلایل و علائم خرابی کاتالیزور هم برایتان توضیح خواهیم داد.

کاتالیزور خودرو

 

دلایل خرابی کاتالیزور

 

از جمله "دلایل خرابی کاتالیزورها" موارد زیر می باشد که انها را برای شما شرح میدهیم:

 

استفاده از سوخت بی کیفیت 

 

سوخت بی کیفیت از مهم ترین مواردی است که موجب می شود عملکرد کاتالیزور با افت دچار شود و دلیل آن هم این است که این سوخت به طور کامل نمی سوزد و در نتیجه مابقی آن وارد مبدل می شود که همین موضوع باعث مسدود شدن فیلتر کاتالیزور می شود و هوا نمی تواند به خوبی از آن عبور کند.

 

کاتالیزور تقلبی

 

کاتالیزور بی کیفیت و تقلبی هم از مواردی است که روند کار کاتالیزورها را با مشکل مواجه می کند و از جمله راه های تشخیص آن هم قطر سلول های کاتالیزور است که معمولا کاتالیزورهای تقلبی دارای قطر سلول های کمتری هستند.

 

احتراق نادرست

 

عدم احتراق درست می تواند آسیب جدی به خودرو وارد کند که معمولا این احتراق نادرست به صورت توده ای از دود می باشد که داخل کاتالیزور جمع می شود و کاتالیزور دیگر نمی تواند به کار خود ادامه دهد البته این مشکل را با تمیز کردن کاتالیزور می توان رفع کرد ولی اگر به آن بی توجه باشیم این کثیفی منجر به سوختن سیم پیچ می شود و دیگر کاری نمی توان کرد.

 

علائم خرابی کاتالیزور

 

از مهم ترین "علائم خرابی کاتالیزور" می توان موارد زیر را نام برد:

 

روشن شدن چراخ چک خودرو

 

یکی از مواردی که می تواند به شما در شناسایی مشکلات موتور خودرو کمک کند چراغ چک خودرو است که البته برای اینکه روشن شدن این چراغ به دلیل مشکلات مختلف است شما برای اینکه بفهمید مشکل از کاتالیزور شما است یا نه باید از اسکنر استفاده کنید.

 

بروز صداهای غیر طبیعی از خودرو

 

این صداها معمولا در دورهای بالای موتور یا هنگام استارت زدن به وضوح شنیده می شود و دلیل آن هم این است که در این حالت ها سلول های سرامیکی تجزیه می شوند و تحت تاثیر جریان خروجی گاز به دیواره کاتالیزور برخورد می کنند و صداهای عجیبی از خود بروز می دهند.

 

افت قدرت ماشین

 

وقتی کاتالیزور دچار مسدودی یا هر خرابی دیگری می شود گازهای خروجی موتور به درستی از کاتالیزور عبور نمی کنند و به خارج از ماشین انتقال نمی یابند که در نتیحه آن موتور خودرو هم نمی تواند به خوبی تنفس کند و با افت شدیدی مواجه می شود.

yadakyarکاتالیزور خودرو,...
ما را در سایت yadakyar دنبال می کنید

نویسنده : mohammadreza fallah بازدید : 216 تاريخ : شنبه 21 خرداد 1401 ساعت: 2:33 بعد از ظهر